Ægte mandeføde: øllebrød med flødeskum

OBS! Dette er en gammel version af opskriften. Se den opdaterede version her på mit nye site, spismitsvin.dk

Det er en gold verden for dagens mand.

Ingen løver at nedlægge med de bare hænder og kun den glødende sol som tilskuer.
Ingen kampøkse at slibe inden den store vildsvinejagt i Sherwood-skoven.
Ingen slavekvindehænder at spise vindruer fra.

Presset tilbage af betonelskende kvinder og nuttede børn, der har brug for deres far, har vi mistet selvrespekten. Balancerende på afgrundens rand er vi snart et overflødigt køn. Det er et spørgsmål om timer.

Vi har kun én maskulinitetens højborg tilbage, som kvinderne ikke har gjort til deres: tung mad. Og det skal forsvares.

Kombinér øl, rugbrød og fløde, og du finder den mest maskuline ret, det danske køkken kan byde på: øllebrød med flødeskum.

Lige siden Asgård har øllebrød været et middel til overlevelse i danske bondehjem, hvor alt skulle bruges; også månedsgammelt rugbrød. Øllebrød er det, der har gjort det muligt for den danske mand at forsørge sin familie uden indblanding fra en kvinde.

Og hurra for det. Gør din pligt, og forsvar din maskulinitet: Lav denne fantastiske grød NU! (eller når du har noget gammelt rugbrød til overs)

Sådan laver jeg øllebrød med flødeskum

Det skal du bruge til en maskulin øllebrød

Til 2 skovhuggere (eller 12 kvinder)

- 3-400 gram tørt rugbrød
– 2 maltøl eller hvidtøl.
– 250ml piskefløde
– 1 appelsin el.lign.
– 1 stang kanel
– Salt, sukker (evt. farin) og evt. vanilje

  1. Bræk dit rugbrød i små stykker. Ifølge mange opskrifter skal du bruge rugbrød uden kerner, men en rigtig mand bruger det, der er. Og blender det eventuelt, hvis han ikke kan lide små klumper i øllebrøden.
  2. Læg det i en gryde, og hæld øllet over. Pres appelsinsaft i blandingen, og lad skrællen kom med oven i. Tilsæt et par knivspidser salt, 2 tsk sukker (eventuelt farin), kanelstang, og hvis du har det: vaniljekorn.
  3. Lad det stå i fem minutter, rør rundt med grydeske, og tænd så for varmen. Lad det koge op under omrøring.
  4. I mellemtiden pisker du din fløde til flødeskum.
  5. Rør fortsat rundt i øllebrøden, til du har en grød uden klumper og en substans, du kan lide.
  6. Fisk appelsinskræller og kanelstang op, og servér foran fjernsynet – som en rigtig mand!

OBS! Normalt bruger man hvidt- eller maltøl til en øllebrød, men andre typer kan også bruges. Jeg havde selv kun en god, mørk 8%-øl og en pilsner stående og brugte derfor dem. Det smagte glimrende.

Ps. Idéen om at tilsætte appelsin kommer fra Newyorkerbyheart, der ganske vist ikke er særligt maskulin, men stadigt har mange gode opskrifter.

About these ads

3 kommentarer

Gemt i Aftensmad, Frokost, Morgenmad, Opskrifter

3 responses to “Ægte mandeføde: øllebrød med flødeskum

  1. Pingback: Sådan laver du en pizza med bund af kartoffel | Spis mit svin

  2. Karen

    Jeg er kvinde. Jeg elsker øllebrød og det vel at mærke ØLlebrød uden en eneste dråbe vand. Det har jeg gjort, siden jeg var barn. Min datter på 18 ligeså. Min mand og søn hader det. Gør det dem kvindagtige og os mandhaftige? Nøh, ikke det mindste:-)
    Det virker umådeligt søgt og aldeles anstrengende at en god gammel nationalret nu skal gøres til et emblem for maskulinitet. I det hele taget virker det hult, når der er brug for at stive kønsidentiteten af med bombastiske udsagn om livsstilsforhold. Ingen er mere rigtige end andre, øllebrød eller ej. Alle mænd er rigtige mænd. Alle kvinder er rigtige kvinder. Og først og fremmest er vi mennesker, hvoraf nogle af os – heldigvis – elsker øllebrød.
    K

  3. Hej.
    Sjovt indsalg :) – Selvom det selvfølgelig nok ikke er sådan virkeligheden er.
    Jeg er selv rigtig stor fan af øllebrød. – At man kan få noget gammel og trist rugbrød til at smage så godt, og være så tung og mættende, det er en succes. Synes det er en rigtig god ide med appelsinskal og -saft. Jeg kunne lige forestille mig, at det gav en opløftende smag. Derudover plejer jeg altid også at koge en banan i grøden. – Prøv det. Det smager virkelig godt.
    Mvh. Stefan

Skriv en kommentar. Please?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s